Fuldkornspartnerskabet

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn betyder, at man bruger hele kornet. Også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner. De kan være knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Det vigtige er, at alle dele af kernen er taget med også skaldelene og kimen. Det er nemlig her de fleste vitaminer, mineraler og kostfibre findes. Fuldkorn giver både smag og tekstur. Kornprodukter herunder fuldkornsprodukter er desuden blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Kig efter fuldkornslogoet når du handler.

Nedenfor ses en liste over hvad der er fuldkorn. Her anbefaler vi, at man kigger efter det orange fuldkornslogo når man handler, da man så er sikret et højt indhold af fuldkorn, samt et lavt indhold af salt, fedt og sukker. Man kan finde fuldkornslogoet på mel, flager, gryn, knækkede kerner, ris, morgenmadscerealier, grød, brød/rugbrød, knækbrød, skorper, rasp, pasta og nudler.

De officielle Kostråd

Fødevarestyrelsen anbefaler – Spis mad med fuldkorn. Sådan lyder det officielle kostråd om fuldkorn. Det anbefales at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Klik nedenfor og se mere om kostrådene. 

Her er fire eksempler som hver indeholder 75 gram fuldkorn. Fuldkorn kan spises både morgen, middag og aften. Her kan du finde en masse forskellige opskrifter og tips til at få mere fuldkorn i maden.

Eksempel 1: En lille portion havregrød, en rundtenom rugbrød og en lys fuldkornsbolle
Eksempel 2: Et fuldkornspitabrød, en portion fuldkornsris og et stykke knækbrød
Eksempel 3: Fuldkornsmysli, fuldkornsnudler og en lys fuldkornsbolle
Eksempel 4: En skive lyst fuldkorns toastbrød, en skive fuldkornsrugbrød og fuldkornspasta