Lasagne med hjemmelavet bechamelsauce

 

Lasagne med hjemmelavet bechamelsauce

Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Simretid: 2 timer
Ret: Hovedretter
Antal: 4 personer
Denne opskrift lever op til fuldkornslogoet

Ingredienser

  • 250 g fuldkornslogomærket lasagneplader
  • 100 g revet ost max 16%

Kødsauce

  • 450 g hakket oksekød 3-7%
  • 250 g selleri
  • 250 g gulerødder
  • 250 g løg
  • 2 ds flåede tomater
  • 100 g tomatpure
  • 3 stk laurbærblade
  • 5 g friske timiangrene
  • 5 g oregano
  • 4 fed hvidløg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peber
  • 10 g frisk chili
  • 25 g olivenolie
  • 2 dl koldt vand

Bechamelsauce

  • 5 dl minimælk
  • 30 g smør
  • 15 g hvid hvede (mel)
  • 2,5 g stødt muskatnød
  • 2 stk laurbærblade
  • 0,25 dl citronsaft

Sådan gør du

Kødsauce

  • Selleri, gulerødder og løg skæres i små tern.
  • Vælg en stor gryde med en tyk bund. Først steges løgene i lidt af olien. De må ikke tage farve.
  • Tilsæt de snittede selleritern og gulerødder. Under omrøring og med kogepladen på fuld gas steger grønsagerne i gryden til de er gennemvarme. De må ikke tage farve.
  • Lav et hul i midten af gryden og tilsæt det hakkede kød lidt af gangen. Når kødet har taget farve, vendes det sammen med grønsagerne.
  • Når alt kødet er stegt og vendt sammen med grønsagerne, laves igen et hul i midten af gryden. De sidste dråber olie hældes i hullet og tomatpureen tilsættes.
  • Tomatpureen steges i olien i 1 minut under omrøring. På den måde fjernes bitterstofferne fra tomatpureen, som ellers kan give kødsovsen en bismag.
  • Tilsæt flåede tomater sammen med 2 dl kold vand. Laurbærblade, chili og timian tilsættes retten. Tag evt. chilien op før retten bliver for stærk.
  • Retten står og simrer i et par timer. Teknisk set er retten færdig kogt på 20 minutter, men hvis den får lov til at stå og småsimre, udvikler smagen sig bedre i kødsovsen.
  • Oregano tilsættes retten lige før servering.

Bechamelsauce

  • Smør smeltes i en tykbundet gryde.
  • Melet tilsættes og smør og mel steges sammen. Det må ikke tage farve.
  • Mælken varmes op i en anden gryde.
  • Den varme mælk tilsættes melblandingen lidt efter lidt mens der røres konstant med et piskeris. Sovsen skal være klumpfri.
  • Laurbær, muskatnød, citronsaft, salt og peber tilsættes og sovsen koger ved svag varme i 10 minutter.

Samling af lasagnen

  • Lasagnen lægges lagvis med bechamelsauce, lasagneplader og kødsauce, indtil ingredienserne er opbrugt. Til slut toppes lasagnen med revet ost.
  • Lad den sammenlagte lasagne stå på bordet og hvile i 30 min. og bag den derefter i 30 min. ved 180 grader.

Noter

Lasagnen kan med fordel trække uden for ovnen i 30 minutter før servering.
 
Opskriften er udviklet af Bodil Spliid Damkjær.