Grove hveder
Hvederne er med 50% fuldkornsmel og er derfor grovere end de klassiske hveder. De smager dejligt som nyristede og med smør, men kan også serveres til en portion suppe eller andre retter, da de lidt grovere hveder egner sig godt til et hovedmåltid. Denne opskrift lever ikke op til fuldkornslogoet, men er en mulighed for at få mere fuldkorn ind i hverdagen.
Ingredienser
- 3 dl koldt vand
- 3 dl mælk
- 30 g gær
- 2 æg
- 50 g sukker
- 1 tsk kardemomme
- 520 g hvedemel
- 520 g fuldkornslogomærket hvedemel f.eks. hvid hvede, spelt eller ølandshvede.
- 10 g salt
- 50 g blødt smør
Sådan gør du
- Vand og mælk kommes i en gryde og lunes forsigtigt op til det bliver fingerlunt.
- Vand og mælk kommes derefter i en skål og gæren tilsættes og røres ud.
- Tilsæt dernæst æg, kardemomme og sukker og pisk det sammen.
- Nu tilsættes mel og salt og dejen røres godt sammen.
- Når dejen er rørt sammen tilsættes det bløde smør i små stykker, og dejen røres til smørret er æltet godt ind i dejen og den er blank og elastisk.
- Dejen skal nu hæve lunt til dobbelt størrelse. Det tager ca 1½-2 timer.
- Når dejen er hævet færdig vippes den ud på et meldrysset bord, hvorefter den deles i 16 stykker.
- Hver bolle formes og sættes på en bageplade med bagepapir med ca. 3 cm mellemrum.
- Dæk bollerne til med et let fugtigt hviskestykke og lad dem hæve i ca. 1 time.
- 30 min inden bollerne er færdige med at hæve tændes for ovnen på 220 grader alm ovn.
- Bollerne bages i midt i ovnen i ca. 12-14 min, eller til de lyder hule når du banker under dem.
- Afkøles på en rist.
Tip
- Ønsker du en blød skorpe på dine hveder, så dæk dem med et viskestykke, mens de køler af.