50/50 grove hveder

 

50/50 grove hveder

Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 30 minutter
Ret: Brød
Antal: 16 stk
Disse hveder er med 50% fuldkornsmel. Hvederne er grovere end de klassiske hveder, men smager stadig dejligt nyristede og med smør. De kan også serveres til en portion suppe eller andre retter, da de lidt grovere hveder egner sig godt til hovedmåltidet.

Ingredienser

  • 3 dl koldt vand
  • 3 dl mælk
  • 30 g gør
  • 2 æg
  • 50 g sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 520 g hvedemel
  • 520 g fuldkornslogomærket hvedemel (f.eks. hvid hvede, spelt eller ølandshvede.)
  • 10 g salt
  • 50 g blødt smør

Sådan gør du

  • Vand og mælk kommes i en gryde og lunes forsigtigt op til det bliver fingervarmt.
  • Vand og mælk kommes derefter i en skål og gæren tilsættes og røres ud.
  • Tilsæt dernæst æg, kardemomme og sukker og bland det sammen.
  • Nu tilsættes mel og salt og dejen røres godt sammen.
  • Når dejen er rørt sammen tilsættes det bløde smør i små stykker, og dejen røres til smørret er æltet godt ind i dejen og den er blank og elastisk.
  • Dejen skal nu hæve til ca. dobbelt størrelse. Det tager ca 1½-2 timer.
  • Når dejen er hævet færdig vippes den ud på et meldrysset bord, hvorefter den deles i 16 stykker.
  • Hver bolle formes og sættes på en bageplade med bagepapir med ca. 3 cm mellemrum.
  • Dæk bollerne til og lad dem hæve i ca. 1 time.
  • 30 min inden bollerne er færdige med at hæve tændes for ovnen på 220 grader alm ovn.
  • Bollerne bages i midt i ovnen i ca. 12-14 min, eller til de lyder hule når du banker under dem.
  • Afkøles på en rist.

Noter

Ønsker du en blød skorpe på dine hveder, så dæk dem med et viskestykke, men de køler af.