Fuldkornslasagne med hjemmelavet bechamelsauce
En klassiker uden lige - smagfuld tomat/kødsovs med grøntsager, blød bechamelcreme og selvfølgelig fuldkornslasagne-plader imellem. En ægte familiefavorit!Denne opskrift lever op til fuldkornslogoet. Opskriften er udviklet af Bodil Spliid Damkjær.
Ingredienser
- 250 g fuldkornslogomærket lasagneplader
- 100 g revet ost max 16%
Kødsauce
- 450 g hakket oksekød 3-7%
- 250 g selleri
- 250 g gulerødder
- 250 g løg
- 2 ds flåede tomater
- 100 g tomatpure
- 3 stk laurbærblade
- 5 g friske timiangrene
- 5 g oregano
- 4 fed hvidløg
- 1 tsk salt
- 1 tsk peber
- 10 g frisk chili
- 25 g olivenolie
- 2 dl koldt vand
Bechamelsauce
- 5 dl minimælk
- 30 g smør
- 15 g hvid hvede mel
- 2,5 g stødt muskatnød
- 2 stk laurbærblade
- 0,25 dl citronsaft
Sådan gør du
Kødsauce
- Selleri, gulerødder og løg skæres i små tern.
- Vælg en stor gryde med en tyk bund. Først steges løgene i lidt af olien. De må ikke tage farve.
- Tilsæt de snittede selleritern og gulerødder. Under omrøring og med kogepladen på fuld gas steger grønsagerne i gryden til de er gennemvarme. De må ikke tage farve.
- Lav et hul i midten af gryden og tilsæt det hakkede kød lidt af gangen. Når kødet har taget farve, vendes det sammen med grønsagerne.
- Når alt kødet er stegt og vendt sammen med grønsagerne, laves igen et hul i midten af gryden. De sidste dråber olie hældes i hullet og tomatpureen tilsættes.
- Tomatpureen steges i olien i 1 minut under omrøring. På den måde fjernes bitterstofferne fra tomatpureen, som ellers kan give kødsovsen en bismag.
- Tilsæt flåede tomater sammen med 2 dl kold vand. Laurbærblade, chili og timian tilsættes retten. Tag evt. chilien op før retten bliver for stærk.
- Retten står og simrer i et par timer. Teknisk set er retten færdig kogt på 20 minutter, men hvis den får lov til at stå og småsimre, udvikler smagen sig bedre i kødsovsen.
- Oregano tilsættes retten lige før servering.
Bechamelsauce
- Smør smeltes i en tykbundet gryde.
- Melet tilsættes og smør og mel steges sammen. Det må ikke tage farve.
- Mælken varmes op i en anden gryde.
- Den varme mælk tilsættes melblandingen lidt efter lidt mens der røres konstant med et piskeris. Sovsen skal være klumpfri.
- Laurbær, muskatnød, citronsaft, salt og peber tilsættes og sovsen koger ved svag varme i 10 minutter.
Samling af lasagnen
- Lasagnen lægges lagvis med bechamelsauce, lasagneplader og kødsauce, indtil ingredienserne er opbrugt. Til slut toppes lasagnen med revet ost.
- Lad den sammenlagte lasagne stå på bordet og hvile i 30 min. og bag den derefter i 30 min. ved 180 grader.
Tip
- Lasagnen kan med fordel trække uden for ovnen i 30 minutter før servering.