Rugbrødsboller
Da gæren ikke kan virke ordentligt, hvis brødet bliver for groft, tilsætter man en surdej til eks. rugbrød. I nedenstående opskrift er der anvendt en færdig rugbrødsblanding, da den indeholder en tørret surdej med en bakteriekultur, der får dejen til at hæve. Denne opskrift lever ikke op til fuldkorslogoet, men er en mulighed for at få mere fuldkorn ind i hverdagen.
Ingredienser
- 1 mørk hvidtøl
- 2 dl vand
- 12 ½ g gær 1/4 pakke
- 200 g hvedemel
- 100 g knækket rug
- 450 g færdig rugbrødsblanding
- 50 g mørk chokolade grofthakket
- 1 tsk salt
Sådan gør du
- Vand, øl og gær røres sammen, mel typerne, chokolade og salt tilsættes, og det hele røres sammen til en ensartet lidt flydende dej.
- Dejen sættes på køl og hæver natten over, hvorefter den med en grydeske, sættes af i 9 boller på en bageplade. Alternativt kan dejen fordeles i 9 smurte muffins silikoneforme, så de får den fine facon som på billedet.
- Bag bollerne 18-20 minutter ved 200 grader.
Tip
- Du kan evt. lade dejen hæve i forme natten over på køl.
- Chokoladen kan sagtens udelades og bollerne vil stadig være et hit.