Rugbrødsboller

 

Rugbrødsboller

Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Hviletid på køl: 12 timer
Samlet tid: 12 timer 30 minutter
Ret: Morgenmad
Antal: 9 stk.
Denne opskrift lever ikke op til fuldkorslogoet, men er en mulighed for at få mere fuldkorn ind i hverdagen.
Da gæren ikke kan virke ordentligt, hvis brødet bliver for groft, tilsætter man en surdej til eks. rugbrød. I nedenstående opskrift er der anvendt en færdig rugbrødsblanding, da den indeholder en tørret surdej med en bakteriekultur, der får dejen til at hæve.

Ingredienser

  • 1 mørk hvidtøl
  • 2 dl vand
  • 12 1/2 g gær (1/4 pakke)
  • 200 g hvedemel
  • 100 g knækket rug
  • 450 g færdig rugbrødsblanding
  • 1 tsk salt

Sådan gør du

  • Vand, øl og gær røres sammen, mel typerne og salt tilsættes, og det hele røres sammen til en ensartet lidt flydende dej.
  • Dejen sættes på køl og hæver natten over, hvorefter den med en grydeske, sættes af i 9 boller på en bageplade. Alternativt kan dejen fordeles i 9 smurte muffins silikoneforme, så de får den fine facon som på billedet.
  • Bag bollerne 18-20 minutter ved 200 grader.

Noter

Du kan evt. lade dejen hæve i forme natten over på køl.