Fuldkornspartnerskabet

Bagels med laks og grønt

4 timer 50 minutter
Aftensmad, Frokost
4 personer
Bagels er perfekte til en god sandwich, og du kan variere toppings efter smag. Lad dig ikke skræmme af, at bagels skal koges - det er nemt nok og er med til at give dem den seje, lækre skorpe! Denne opskrift lever ikke op til fuldkornslogoet, men er en mulighed for at få mere fuldkorn ind i hverdagen.

Ingredienser  

Fuldkornsbagels

  • 20 g havregryn
  • 70 ml vand
  • 7 g gær
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk olie
  • ½ dl letmælk
  • 2 tsk salt
  • 1 ¼ dl grahamsmel
  • 1 ½ dl hvedemel
  • Æg til pensling
  • 2 tsk sesamfrø

Syltede rødløg

  • 2 stk mellemstore løg ca. 300 g
  • 2 dl eddike
  • ½ dl sukker
  • 1 tsk peberkorn

Fyld

  • 2 håndfulde feldsalat eller rucolasalat
  • 200 g koldrøget laks
  • ¼ agurk
  • 2 håndfulde blandede spirer fx rødbedespirer radisespirer eller hvidløgsspirer
  • 8 spsk hvidløgsost eller smøreost naturel
  • 1 håndfuld dild

Sådan gør du 

Bagels

  • Kog havregryn og vand op og tag gryden fra varmen. Lad det afkøle, til det er lunkent. Rør gær, sukker, olie, mælk og salt i. Tilsæt grahamsmel og hvedemel. Ælt dejen til den er smidig. Lad dejen hæve tildækket ca. 1 time et lunt sted.
  • Del dejen i 4 stykker. Form dem til boller. Lav et hul i midten, så der dannes ringe, hullet skal have en diameter på 3 cm. Lad ringene efterhæve 15 minutter. Kog vand op i en dyb pande. Kog dejringene ad flere gange, 1 minut hver. Tag dem op med en hulske.
  • Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl ringene med sammenpisket æg. Drys sesamfrø over. Bag dem ved 200 grader ca. 20 minutter.

Syltede rødløg

  • Skær rødløgene i tynde skiver og kom dem i et rent, skoldet glas. Kog eddike op med sukker og peberkorn og hæld blandingen hen over rødløgene. Luk låget på glasset og lad rødløgene stå i minimum 2 timer på køl.

Samling af bagels

  • Skyl salat og spirer grundigt i koldt vand.
  • Skyl agurken og skær i tynde bånd med en kartoffelskræller eller tyndskræller.
  • Halvér de 4 bagels og smør hver halvdel med hvidløgsost på begge halvdele og fyld derefter med feldsalat, laks, agurk, spirer og top med dild og syltede rødløg inden låget lægges på.

Tip

  • Du kan sagtens erstatte spirerne med fx ærteskud.
  • Har du ikke lige tid eller mod på at bage dine egne bagels, så kan du også få nogle lækre færdiglavede varianter på frost i supermarkederne.