Femkornsrugbrød

 

Femkornsrugbrød

Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time 10 minutter
Hvile/hævetid: 4 timer
Samlet tid: 5 timer 40 minutter
Ret: Brød
Antal: 2 store brød
Denne opskrift lever ikke op til fuldkorslogoet, men er en mulighed for at få mere fuldkorn ind i hverdagen.

Ingredienser

  • 300 g Valsemøllen økologisk 5-kornsblanding
  • 4 dl kogende vand til iblødsætning
  • 1 ltr økologisk kærnemælk
  • 50 g gær
  • 40 g salt
  • 2 spsk sirup
  • 100 g Valsemøllen grahamsmel
  • 300 g Valsemøllen hvedemel
  • 800 g Valsemøllen rugmel

Sådan gør du

  • Kom Finax økologisk 5-kornsblanding i en stor skål og hæld 4 dl. kogende vand over.
  • Lad blandingen trække i ca. 1 time, til kernerne er bløde.
  • Rør gæren ud i kærnemælken og hæld det i blandingen.
  • Tilsæt alle øvrige ingredienser – undtagen rugmel, og rør blandingen godt sammen.
  • Kom rugmel i lidt ad gangen, og ælt dejen godt i køkkenskålen med hånden eller med køkkenmaskine.
  • Fordel dejen i 2 store smurte bageforme. Glat dejen ud med hånden.
  • Prik dejen godt med en gaffel.
  • Pensl med vand og drys evt. kerner eller frø på toppen som pynt.
  • Lad dejen hvile tildækket et lunt sted i 3 timer.
  • Bag brødene i en forvarmet ovn i ca. 70 min. ved 180 °C (varmluft = 160 °C).
  • Tag brødene ud af ovnen og vend dem ud af formen, lad dem køle let af på en rist. De kan evt. lægges direkte i en plastikpose for at holde på brødenes fugtighed.