
Rugbrød med kerner uden surdej
Kernerugbrød med maltmel og kerner. Et godt rugbrød til dig, der ikke har en surdej. Opskriften er udviklet af Coop og lever op til Fuldkornslogoet.

Ingredienser
- 1 dl Mørk øl
- 1 dl Varmt vand
- 25 g Gær
- 2 dl Kærnemælk
- 3 dl Skyr
- 10 g Salt
- 1 spsk Mørk sirup
- 2 spsk Maltmel (kan udelades)
- 400 g Rugmel
- 50 g Græskarkerner
- 60 g Hørfrø
- 70 g Solsikkekerner
- 100 g Fuldkornshvedemel
- 100 g Hvedemel
- 1 spsk Rapsolie
- 2 spsk Blå birkes
- 2 spsk Græskarkerner
Sådan gør du
- Bland den mørke øl med det varme vand i en skål, og rør gæren ud heri.
- Tilsæt herefter kærnemælk, skyr, salt, sirup og rugmel – eventuelt også maltmel.
- Bland alle kerner i dejen, og tilsæt hvedemel og fuldkornshvedemel lidt ad gangen. Ælt dejen grundigt.
- Dejen skal være temmelig fast, så derfor kan det være, at du skal tilsætte mere eller mindre hvedemel og fuldkornshvedemel.
- Drys lidt mel over dejen, dæk skålen til, og lad den hæve til dobbelt størrelse i ca. 45 minutter.
- Ælt dejen igennem i skålen, og flyt den over i en bageform, der er smurt med lidt rapsolie. Dæk dejen til, og lad den efterhæve i ca. 30 minutter.
- Pensl brødet med vand, og drys eventuelt birkes og græskarkerner over.
- Bag rugbrødet ved 175 grader almindelig ovn på nederste ovnrille i ca. 1 ½ time, indtil det lyder hult, når du banker på bunden af det.
- Lad rugbrødet køle af under et viskestykke.
- Vent med at skære af brødet til næste dag, eller til det er helt koldt.