Aurion rugbrød

Aurions biodynamiske rugbrød

Forb. tid 12 timer
Tilb. tid 3 timer
Brød, Food service brød
3 stk
En helt enkel opskrift på et godt surdejsbrød med den gode smag af rug. Opskriften giver tre gode brød.
Opskriften er udviklet af Aurion og lever op til Fuldkornslogoet.
3

Ingredienser 

Fordej

  • 1,5 dl Rugsurdej
  • 3 dl Vand (ca 37 grader)
  • 250 g Biodynamisk rugmel (ca.)

Brøddej

  • 1 liter Vand
  • 25 g Salt
  • 100 g Grahamsmel
  • Ca. 1750 g Biodynamisk rugmel

Sådan gør du 

1. dag: Fordej

  • Til fordejen blandes vand og rugmel sammen til en blød vælling, og surdejen tilsættes.
  • Dejen skal have en sådan konsistens, at den kan løbe langsomt mellem fingrene, dog uden at den er for tynd.
  • 1,5 dl fordej tages fra og sættes i køleskabet. Dette kan gøres, lige når man laver den eller næste morgen. Så har du surdej til næste bagning.
  • Fordejen står og hviler i 12-14 timer på et lunt sted.

Dag 2: Brøddej

  • Brøddejen laves ved at blande 1 liter tempereret vand, 25 g fint salt og 100 g grahamsmel sammen. Derefter tilsættes rugmel til en passende konsistens.
  • Fordejen blandes i.
  • Dejen æltes godt igennem, og der tilsættes ikke mere mel end højst nødvendigt. Dejen skal være så blød, at den lige er til at arbejde med. Det giver det bedste brød.
  • Dejen hviler lunt ca. 1 time med et fugtigt klæde over.
  • Derefter vejes dejen af og formes til tre lige store brød og kommes i forme (1,6 liter).
  • De hæver et lunt sted, til brødene er ca. 2-3 cm. hævet op.
  • Brødene bages i en 200-220° varm ovn, til de er gyldne ovenpå og nedenunder. Brødenes indre temperatur skal være 98°. Bagetiden er ca. 2 timer.