Havreboller
Bløde, runde og indbydende havreboller. Smager dejligt til en kop te med en skive ost på. Dejen skal hæve i nogle timer, så bag den evt. i weekenden. Denne opskrift lever op til fuldkornslogoet.
Ingredienser
- 600 g vand
- 5 g gær (Ca. svarende til to ærter)
- 10 g salt
- 230 g hvedemel
- 320 g havremel (Blendet havregryn)
- 20 g loppefrøskaller
Sådan gør du
- 20 gram loppefrøskaller blandes med 1 dl vand.
- Havregrynene blendes til fint mel.
- I en røreskål kommes 500 g koldt vand. Brug alm hanekoldt.
- Gæren røres ud i vandet og havregryn og hvedemel tilsættes sammen med loppefrøskallerne og salt.
- Dejen røres grundigt sammen i en røremaskine i ca 10 min. Den minder lidt om en rugbrødsdej eller kagedej, men sørg for at den æltes godt igennem på middel hastighed.
- Dejen sættes til hævning med et plastiklåg eller lignende over – og dejen hæver i 3,5-4 timer. Det afhænger af hvor varmt det er, men hold øje med den. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse.
- Vend forsigtig dejen ud på et mel-drysset bord og del den i 10 boller a ca. 115 g.
- Fold dejen ind over sig selv, så den spændes op og sæt dem på en bageplade.
- Et stykke plastik lægges over, brug f.eks. en opsprættet frysepose, og lad dem efterhæve i ca. 45 min – 1 time, mens ovnen varmes op til 210 grader varmluft.
- Lige inden bagning pensles bollerne med vand, og de bages i ca. 20 min midt i ovnen til de er gyldne og lyder hule når der bankes under dem.
- Server lune de boller.
Tip
- Frys evt overskydende boller.
- Boller er både gode som tilbehør til et hovedmåltid eller som et mellemmåltid.
- Servingsforslaget på billedet, er med din yndlings flødeost, avocado, brøndkarse og tomater, som er oplagt pålæg til en frokost.
- Man kan sagtens udelade loppefrøskallerne, skær da også vandindholdet ned med 1 dl.