Fuldkornspartnerskabet

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller med vaniljecreme

3 timer
Desserter
10 stk
Klassiske, bløde fastelavnsboller med en smule fuldkorn, som klæder denne klassiske fastelavnsbolle rigtig godt. Kom evt et stykke mørk chokolade, macripan æblestykker eller noget andet i sammen med cremen. Denne opskrift lever ikke op til Fuldkornslogoet, men er en mulighed for at få mere fuldkorn i hverdagen.

Ingredienser  

Dejen

  • 2 dl mælk
  • 20 g gær
  • 50 g smør
  • 3 spsk sukker
  • ½ tsk salt
  • 350-400 g hvedemel
  • 100 g fuldkornshvedemel speltmel eller hvid hvedemel
  • 1 æg

Fyld

  • 2 dl mælk
  • 2 æggeblommer
  • 2 spsk sukker
  • 1,5 spsk maizena
  • 1 tsk vaniljesukker
  • hindbærmarmelade chokolade eller æbletern

Glasur /pynt

  • 1 bæger pasteuriseret æggehvide
  • Flormelis
  • kakaopulver eller frugtfarve

Sådan gør du 

Creme

  • Mælk, æg, sukker, maizena og vaniljesukkeret kommes i en gryde og piskes godt sammen.
  • Bring nu stille væsken op til kogepunktet under konstant omrøring, indtil cremen er tyknet.
  • Når cremen har kogt igennem i et lille minut slukkes for varmen og gryden tages af blusset.
  • Hæld cremen i en skål og læg et låg på. Sæt cremen på køl, indtil den skal bruges.

Dejen

  • Mælk og smør kommes i en gryde og der tændes ved svag varme.
  • Rør rundt indtil smørret er smeltet. Blandingen må ikke bliver for varm. Det skal kun være lunken.
  • Mælk og smør blandingen hældes i en røreskål. Lad det køle nogle minutter, hvis det er blevet for varmt.
  • Ægget røres i og derefter gæren. Nu tilsættes sukker, salt og de to typer mel, og det hele røres sammen.
  • Dejen æltes til den bliver glat og smidig, det tager ca. 8-10 min. på en røremaskine.
  • Mængden af mel kan variere og der kan evt. tilsættes en smule mere, men dejen må hellere være lidt for våd end for tør.
  • Dejen sættes til at hæve 45 min - 1 time et lunt sted eller til den er vokset til dobbelt størrelse med et låg over skålen.

Formning og bagning

  • Tag den færdigt hævede dej ud på et let meldrysset bord og del den i 10 lige store stykker. Hvis du vil have dem lige store kan du veje dejen.
  • Nu rulles hvert stykke ud til en kvadratisk flade.
  • Derefter lægges 1 tsk. hindbær syltetøj og 1 spsk. creme på midten af hvert stykke. Fold hjørnerne af hvert stykke op og klem kanterne sammen, så de lukker tæt.
  • Bollerne lægges på en bageplade med bagepapir med samlingerne nedad. Når alle bollerne er samlet lægges et klæde over.
  • Bollerne skal nu efterhæve 30 min. mens ovnen tændes på 200° varmluft.
  • Inden bagning pensles bollerne forsigtigt med sammenpisket æg.
  • Bollerne bages midt i ovnen i ca. 8-10 min. til de er gyldne.

Glasur

  • Et bæger pasteuriseret æggehvider røres op med flormelis til en ønsket konsistens. Vil man have chokoladeglasur erstattes noget af flormelisen med kakaopulver. Bollerne pyntes med glasur og evt andet pynt.

Tips

  • Køb evt. vaniljecreme i pose og følg instruktionerne på pakken, hvis du gerne vil forenkle opskriften.