Fuldkornshvedeboller

 

Boller med hvedekerner

Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 2 timer
Ret: Brød
Antal: 16 stk
Fuldkornspartnerskabet og Cathrine Brandt er endnu en gang gået sammen i anledningen af årets fuldkornsdag 2022. Cathrine bager denne gang lækre fuldkornshvedeboller som er bløde og lækre og perfekte til sønagskaffen, fødselsdagen eller bare over morgenbordet.

Ingredienser

  • 60 g knækkede hvedekerner
  • 60 g kogende vand
  • 375 g koldt vand
  • 300 g fint hvedemel
  • 275 g fuldkornshvedemel
  • 40 g gær
  • 10 g salt

Sådan gør du

  • Knækkede hvedekerner kommes i en skål og kogende vand hældes over. Lad dem stå 10-15 minutter og trække.
  • Kom koldt vand i en røreskål og tilsæt de udblødte hvedekerner. Rør rundt og tjek at vandet nu er let lunt, så du kan tilsætte gær og røre den ud i vandet.
  • De to typer mel og salt tilsættes og dejen æltes til den er glat og sammenhængende. Det kan være lidt svært at se, hvornår en fuldkornsdej er æltet tilstrækkeligt, da den hurtigt samler sig i skålen. Du kan teste dejens glutenstruktur ved at lave en glutenprøve på dejen. Se i filmen hvordan Cathrine gør. Når du kan skabe et "vindue" i dejen, når du trækker den let fra hinanden med fugtige fingre, så er den færdigæltet.
  • Dejen skal nu hæve tildækket i 40 minutter ved stuetemperatur til den er hævet til dobbelt størrelse.
  • Vend dejen ud et på let meldrysset bord og del den i 16 portioner á ca. 70 g. Form hver dejportion til en bolle ved at spænde dejen op til en kugle.
  • Fordel bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir. Dæk bollerne til med husholdningsfilm nederst, så bollernes overflade ikke tørrer ud, og læg et klæde over. Lad fuldkornsbollerne efterhæve i 30 minutter.
  • Tænd ovnen på 220 grader over/under varme. Kom en tom bageplade nederst i ovnen og kog en liter vand - det skal bruges til at skabe damp i ovnen med. Sæt én plade boller i ovnen, hæld kogende vand i den varme bageplade og luk ovnen.
  • Bag fuldkornsbollerne med damp i 7 minutter.
  • Fjern pladen med vand og skru ovnen over på 220 grader varmluft.
  • Bag bollerne i yderligere 7-9 minutter til let gyldne. Lad dem afkøle på en rist.
  • Gentag bagningen med den anden plade boller.

Noter

Som alt andet gærbagværk, så smager de allerbedst friskbagte, eller på 2. dagen. Dem der ikke når at blive spist, kan fryses ned når de er friskbagte. Bliver de lunet inden servering, så er de næsten som nye.