Fuldkornspartnerskabet

Rugbrød med mandler

10 timer 45 minutter
Brød
1 stort brød
Denne opskrift lever ikke op til fuldkorslogoet, men er en mulighed for at få mere fuldkorn ind i hverdagen. Opskriften er udviklet af Hjerteforeningen.
 

Ingredienser  

  • 150 g knækkede hvedekerner
  • 50 g gær
  • 1 mørk hvidtøl
  • 1 spsk groft salt
  • 1 dl yoghurt naturel 0 5%
  • 100 g mandler
  • 500 g fuldkornsrugmel
  • 200 g hvedemel

Sådan gør du 

  • Kogende vand hældes over hvedekernerne. De skal trække i ca 45 min.
  • Gæren opløses i øl og salt og yoghurt tilsættes.
  • Mandlerne hakkes groft og røres i ølblandingen sammen med de afdryppede hvedekerner og rugmel.
  • Hvedemelet tilsættes gradvist, mens du ælter, til dejen er ensartet, men stadig lidt klistret. Dejen er tung og kan ikke æltes som en hvededej.
  • Dejen formes nu til en kugle. Overfladen glattes med våde hænder og dejen lægges i en skål med madfilm over. Lad dejen hæve 6–8 timer på køkkenbordet.
  • Efter hævning æltes dejen kort igennem og formes igen til en kugle.
  • Brødet lægge på en bageplade beklædt med bagepapir. Brødet dækkes med et fugtigt klæde og sættes til efterhævning i cirka 1 time.
  • Inden bagning pensles brødet med vand og der drysses eventuelt med rugmel. Rids brødet let.
  • Brødet bages i cirka 1 time ved 200 grader.

Tip

  • Hvis du ønsker en blød skorpe, kan du pensle brødet med vand, når det kommer ud af ovnen og derefter pakke det ind i viskestykker, mens det køler af.