Fuldkornspartnerskabet

En skive rugbrød med en kniv

Rugbrød med mandler

10 timer 45 minutter
Brød
1 stort brød
Et lidt anderledes men meget velsmagende rugbrød, der får god smag fra øllet og interessant bid fra mandler. Dejen skal hæve på køkkenbordet, så start dagen før.
Denne opskrift lever ikke op til fuldkorslogoet, men er en mulighed for at få mere fuldkorn ind i hverdagen. Opskriften er udviklet af Hjerteforeningen.
 

Ingredienser  

  • 150 g knækkede hvedekerner
  • 50 g gær
  • 1 mørk hvidtøl
  • 1 spsk groft salt
  • 1 dl yoghurt naturel 0 5%
  • 100 g mandler
  • 500 g fuldkornsrugmel
  • 200 g hvedemel

Sådan gør du 

  • Kogende vand hældes over hvedekernerne. De skal trække i ca 45 min.
  • Gæren opløses i øl og salt og yoghurt tilsættes.
  • Mandlerne hakkes groft og røres i ølblandingen sammen med de afdryppede hvedekerner og rugmel.
  • Hvedemelet tilsættes gradvist, mens du ælter, til dejen er ensartet, men stadig lidt klistret. Dejen er tung og kan ikke æltes som en hvededej.
  • Dejen formes nu til en kugle. Overfladen glattes med våde hænder og dejen lægges i en skål med madfilm over. Lad dejen hæve 6–8 timer på køkkenbordet.
  • Efter hævning æltes dejen kort igennem og formes igen til en kugle.
  • Brødet lægge på en bageplade beklædt med bagepapir. Brødet dækkes med et fugtigt klæde og sættes til efterhævning i cirka 1 time.
  • Inden bagning pensles brødet med vand og der drysses eventuelt med rugmel. Rids brødet let.
  • Brødet bages i cirka 1 time ved 200 grader.

Tip

  • Hvis du ønsker en blød skorpe, kan du pensle brødet med vand, når det kommer ud af ovnen og derefter pakke det ind i viskestykker, mens det køler af.