Lyse hveder
En klassiker fra Store Bededag - men kan faktisk nydes året rundt! Disse er lyse, luftige og lækre, blot med en smule fuldkorn i, der giver god smag. Denne opskrift lever ikke op til fuldkornslogoet.
Ingredienser
- 3 dl koldt vand
- 3 dl mælk
- 2 æg
- 30 g gær
- 50 g sukker
- 1 tsk kardemomme
- 850 g hvedemel
- 150 g fuldkornslogomærket hvedemel (F.eks. hvid hvede, spelt eller ølandshvede)
- 10 g salt
- 50 g blødt smør
Sådan gør du
- Vand og mælk kommes i en gryde og lunes forsigtigt op til det bliver fingervarmt.
- Vand og mælk kommes derefter i en skål og gæren tilsættes og røres ud.
- Tilsæt dernæst æg, kardemomme og sukker og bland det sammen.
- Nu tilsættes mel og salt og dejen røres godt sammen.
- Når dejen er rørt sammen tilsættes det bløde smør i små stykker, og dejen røres til smørret er æltet godt ind i dejen og den er blank og elastisk.
- Dejen skal nu hæve til ca. dobbelt størrelse. Det tager ca 1½-2 timer.
- Når dejen er hævet færdig vippes den ud på et meldrysset bord, hvorefter den deles i 16 stykker.
- Hver bolle formes og sættes på en bageplade med bagepapir med ca. 3 cm mellemrum.
- Dæk bollerne til og lad dem hæve i ca. 1 time.
- 30 min. inden bollerne er færdige med at hæve tændes for ovnen på 220 grader alm ovn.
- Bollerne bages i midt i ovnen i ca. 12-14 min, eller til de lyder hule når du banker under dem.
- Afkøles på en rist.
Tip
- Ønsker du en blød skorpe på dine hveder, så dæk dem med et viskestykke, men de køler af.