Fuldkornspartnerskabet

Lyse hveder med smør

Lyse hveder

3 timer 30 minutter
Brød
16 stk
En klassiker fra Store Bededag - men kan faktisk nydes året rundt! Disse er lyse, luftige og lækre, blot med en smule fuldkorn i, der giver god smag. Denne opskrift lever ikke op til fuldkornslogoet.

Ingredienser  

  • 3 dl koldt vand
  • 3 dl mælk
  • 2 æg
  • 30 g gær
  • 50 g sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 850 g hvedemel
  • 150 g fuldkornslogomærket hvedemel (F.eks. hvid hvede, spelt eller ølandshvede)
  • 10 g salt
  • 50 g blødt smør

Sådan gør du 

  • Vand og mælk kommes i en gryde og lunes forsigtigt op til det bliver fingervarmt.
  • Vand og mælk kommes derefter i en skål og gæren tilsættes og røres ud.
  • Tilsæt dernæst æg, kardemomme og sukker og bland det sammen.
  • Nu tilsættes mel og salt og dejen røres godt sammen.
  • Når dejen er rørt sammen tilsættes det bløde smør i små stykker, og dejen røres til smørret er æltet godt ind i dejen og den er blank og elastisk.
  • Dejen skal nu hæve til ca. dobbelt størrelse. Det tager ca 1½-2 timer.
  • Når dejen er hævet færdig vippes den ud på et meldrysset bord, hvorefter den deles i 16 stykker.
  • Hver bolle formes og sættes på en bageplade med bagepapir med ca. 3 cm mellemrum.
  • Dæk bollerne til og lad dem hæve i ca. 1 time.
  • 30 min. inden bollerne er færdige med at hæve tændes for ovnen på 220 grader alm ovn.
  • Bollerne bages i midt i ovnen i ca. 12-14 min, eller til de lyder hule når du banker under dem.
  • Afkøles på en rist.

Tip

  • Ønsker du en blød skorpe på dine hveder, så dæk dem med et viskestykke, men de køler af.