Rugbrød på gær og hvidtøl

 

Rugbrød - Cathrine Brandt x Fuldkornspartnerskabet

Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time 20 minutter
Hævetid: 45 minutter
Samlet tid: 2 timer 25 minutter
Ret: Brød
Keyword: rugbrød
Denne opskrift lever op til fuldkornslogoet.
Bag et nemt og lækkert rugbrød, helt uden surdej og lange hævetider.

Ingredienser

  • 125 gram knækkede rugkerner (skal udblødes)
  • 50 gram hvedeklid (skal udblødes)
  • 175 gram vand (til udblødning af rugkerner og kvedeklid)
  • 1 flaske hvidtøl (33 cl)
  • 175 gram kærnemælk
  • 100 gram hvedemel
  • 400 gram rugmel
  • 15 gram mørkt maltmel
  • 11 gram tørgær (kan erstattes af 40 gram frisk gær)
  • 15 gram salt
  • 1-2 spsk hvedeklid (til at drysse over brødet. Her kan man også bruge blå birkes eller andet topping.)

Sådan gør du

  • Rugkerner og hvedeklid kommes i en skål sammen med vandet. Lad kerner stå i køleskabet natten over. Har du ikke nået at lægge rugkerner og hvedeklid i blød i god tid, kan du hælde kogende vand over og lade det stå en times tid til det er afkølet.
  • Rugbrødsdejen røres nemmest sammen på en røremaskine med en K-spade. Dejen er blød, og den minder mere om en kagedej end en brøddej.
  • Øl, kærnemælk og udblødte kerner kommes i en skål. OBS! Bruger du frisk gær i stedet for tørgær, så skal det tilsættes nu og røres ud i væsken.
  • Bland hvedemel, rugmel, maltmel og tørgær sammen og tilsæt det til væsken.
  • Tilsæt salt og rør dejen sammen i 5 minutter ved lav/medium hastighed.
  • Rugbrødsformen smøres med smør og dejen kommes i. Fordel dejen med bagsiden af en fugtig ske, som du dypper i vand.
  • Til sidst drysses dejen med hvedeklid hvorefter en låg lægges over dejen. Har du ikke et låg, så brug istedet film eller lignende.
  • Lad rugbrødet hæve i cirka 45-60 minutter. Hold øje med dejen undervejs, så den ikke hæver op i låget. Dejen skal fylde cirka 90% af formen og have 5-10 lufthuller i overfalden før, at det er klar til at blive bagt.
  • Tænd imens ovnen på 180°C over/under varme
  • Når ovnen er varm, kommes rugbrødet i ovnen og bages i ca. 1 time og 20 minutter. Hold øje med dejen. Er du tvivl om rugbrødet er færdigbagt kan du måle kernetemperaturen. Den skal være mellem 96 - 98 grader.
  • Rugbrødet tages ud af formen og sættes på en rist, så det kan køle af.
    -Velbekomme