Groft rugbrød fra Aurion

Groft rugbrød

Samlet tid 20 timer
Brød, Food service brød
2 brød
Saftigt rugbrød bagt med surdej og knækkede rugkerner.
Opskriften er udviklet af Aurion og lever op til Fuldkornslogoet
Aurion logo
2

Ingredienser 

Fordej

  • 3 dl Vand (ca 37 grader)
  • 250 g rugmel
  • 1,5 dl rugsurdej

Brøddej

  • 5 dl Vand
  • 250 g Knækkede rugkerner
  • 1 tsk Surdej
  • 17 g Salt
  • 100 g Grahamsmel
  • 350 g Rugmel
  • 1 Portion fordej

Sådan gør du 

Dag 1: Fordej

  • Vand og rugmel blandes til en blød vælling, og surdejen tilsættes. Dejen skal have en sådan konsistens, at den kan løbe langsomt mellem fingrene, uden at den er for tynd.
  • 1,5 dl fordej tages fra og sættes i køleskabet. Dette kan gøres lige når man laver den eller næste dag. Så har surdej til næste gang, du skal bage.
  • Fordejen står i 12-14 timer og hviler på et lunt sted.
  • Rugkernerne sættes i blød i 0,5 l liter vand tilsat 1 tsk. surdej natten over på et køligt sted.

Dag 2: Brøddej

  • Rugkernerne sættes til temperering ved stuetemperatur i ca. 2 timer. Tilsæt salt, grahamsmel og fordej efter de to timer. Tilsæt rugmel, indtil konsistensen er passende.
  • Dejen hviler lunt ca. 1 time med et fugtigt klæde over.
  • Derefter formes dejen til to lige store brød og lægges i smurte forme 1,6 l (man kan også bage et enkelt brød i fx Malthe-formen (Aurion)). De hæver et lunt sted, til brødene har cirka dobbelt størrelse.
  • Brødene bages ca. to timer i en 200-220° varm ovn, til de er gyldne ovenpå og nedenunder. Kernetemperaturen skal være 98°.