Fuldkornspartnerskabet

Lussekatter

Luciabrød

Brød, Jul
40 stk
Lussekatte eller luciabrød stammer fra Sverige og spises på Luciadag. Det er søde brød med et strejf af safran, og de smager skønt! Opskriften lever ikke op til fuldkornslogoet, men er en mulighed for at få mere fuldkorn i hverdagen.

Ingredienser  

  • 5 dl mælk
  • 1 æg
  • 50 g frisk gær
  • 150 g sukker
  • 150 g blødt smør
  • 1/2 tsk salt
  • 0,5 g safran (alternativt 1/2 tsk gurkemeje hvis du ønsker den gule farve uden smagen af safran)
  • 880 g hvedemel
  • 220 g fuldkornshvedemel

Sådan gør du 

  • Lun mælken og tilsæt knust safran. Tips: Knus safranen i en morter sammen med lidt af sukkeret for at få farven og smagenbedre frem.
  • Smuldr gær i en skål, tilsæt mælken og rør gæren ud.
  • Tilsæt sukker, salt og æg og blødt smør og rør sammen.
  • Tilsæt melet gradvist og ælt dejen grundigt, enten i hånden eller i en røremaskine, indtil den er glat og elastisk. Dejen skal være lidt blød, men ikke klistret. Juster evt. med lidt mere mel, hvis det er nødvendigt.
  • Lad dejen hæve tildækket i 30-45 minutter eller indtil den er fordoblet i størrelse.
  • Forvarm ovnen til 200 grader (almindelig varme).
  • Del dejen i små stykker ca. 40 stykker og ruldem ud til pølser. Form pølserne til S-formede luciabrød. Placer dem på bageplader med bagepapir. Tryk en rosin ned i hver ende af det S-formede brød.
  • Lad luciabrødene efterhæve i ca. 30 minutter under et viskestykke.
  • Pensl med sammenpisket æg for en flot gylden overflade.
  • Bag luciabrødene i ovnen i ca. 8-10 minutter,eller indtil de er gyldne og gennembagte. Hold øje med dem, så de ikke bliver for mørke.
  • Afkøl på en bagerist, og nyd luciabrødene lune eller afkølede.