
Juleboller med æble og marcipan
Varme og bløde juleboller med smag af æble, kanel, marcipan og hasselnødder. Julebollerne er perfekte til at nyde i efterårs- og vintermånederne,
Ingredienser
Boller
- 2 dl mælk
- 20 g gær
- 75 g marcipan
- 1 æg
- 1 spsk. sukker
- 1,5 tsk. kanel
- 1,5 tsk. kardemomme
- 1/2 revet æble
- 250 g hvedemel
- 150 g fuldkornshvedemel eller hvid hvede
- 1 tsk. salt
- 100 g blødt smør
Drys
- 1 Sammenpisket æg til pensling
- Hasselnøddeflager
- Kanelsukker eller perlesukker
Sådan gør du
- Lun mælken, til den er lillefingervarm i en lille gryde. Hæld mælk i en skål og opløs gæren i mælken.
- Riv marcipan og æblet groft, og tilsæt i mælken sammen med æg, sukker, kanel, kardemomme og salt.
- Rør godt og tilsæt nu de to slags mel som æltes godt sammen, evt. på køkkenbordet eller allerbedst i en røremaskine.
- Tilsæt det bløde smør, og ælt dejen grundigt i 8-10 minutter, til den er glat og smidig.
- Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i cirka en time.
- Tag en bageform og beklæd den med bagepapir. Del dejen i 12 stykker, og form dem til runde boller. Fordel bollerne i formen og lad bollerne efterhæve tildækket i 45-60 minutter.
- Tænd ovnen på 200 grader og pensl bollerne med æg. Drys hasselnøddelflager og sukker over bollerne. Bag bollerne i ca. 15-20 minutter og lad dem køle af.
- Tip: Hvis du ønsker julebollerne i børnevenlige størrelser, så kan du bruge en større bradepande og forme 24 stk. små boller i stedet. Alternativt kan du tage et par håndfulde af dejen væk, inden du former 12 stk. boller til formen. Så kan du bage 12 mindre boller i formen og bage nogle ekstra boller på en bradepande ved siden af.