Juleboller med æble og marcipan

Juleboller med æble og marcipan

Samlet tid 1 time 35 minutter
Brød, Desserter, Jul
Køkken Dansk
12 stk.
Varme og bløde juleboller med smag af æble, kanel, marcipan og hasselnødder. Julebollerne er perfekte til at nyde i efterårs- og vintermånederne,
12

Ingredienser 

Boller

  • 2 dl mælk
  • 20 g gær
  • 75 g marcipan
  • 1 æg
  • 1 spsk. sukker
  • 1,5 tsk. kanel
  • 1,5 tsk. kardemomme
  • 1/2 revet æble
  • 250 g hvedemel
  • 150 g fuldkornshvedemel eller hvid hvede
  • 1 tsk. salt
  • 100 g blødt smør

Drys

  • 1 Sammenpisket æg til pensling
  • Hasselnøddeflager
  • Kanelsukker eller perlesukker

Sådan gør du 

  • Lun mælken, til den er lillefingervarm i en lille gryde. Hæld mælk i en skål og opløs gæren i mælken.
  • Riv marcipan og æblet groft, og tilsæt i mælken sammen med æg, sukker, kanel, kardemomme og salt.
  • Rør godt og tilsæt nu de to slags mel som æltes godt sammen, evt. på køkkenbordet eller allerbedst i en røremaskine.
  • Tilsæt det bløde smør, og ælt dejen grundigt i 8-10 minutter, til den er glat og smidig.
  • Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i cirka en time.
  • Tag en bageform og beklæd den med bagepapir. Del dejen i 12 stykker, og form dem til runde boller. Fordel bollerne i formen og lad bollerne efterhæve tildækket i 45-60 minutter.
  • Tænd ovnen på 200 grader og pensl bollerne med æg. Drys hasselnøddelflager og sukker over bollerne. Bag bollerne i ca. 15-20 minutter og lad dem køle af.  
  • Tip: Hvis du ønsker julebollerne i børnevenlige størrelser, så kan du bruge en større bradepande og forme 24 stk. små boller i stedet. Alternativt kan du tage et par håndfulde af dejen væk, inden du former 12 stk. boller til formen. Så kan du bage 12 mindre boller i formen og bage nogle ekstra boller på en bradepande ved siden af.