Fuldkornspartnerskabet

Salatopskrifter

Lækre salatopskrifter med fuldkorn

På denne side kan du finde inspiration og lækre salatopskrifter, der gør det let for dig at få mere fuldkorn ind i din kost. Det er nemlig et af de officielle kostråd at spise 75 g fuldkorn om dagen – det kan du læse mere om længere nede på siden. Herunder kommer vi med forslag til, hvilke af vores blandede salater du kan vælge, hvis du leder efter en salatopskrift som tilbehør til aftensmaden eller som et helt måltid.

Lækre salater: Opskrifter til måltid og tilbehør

Salater er skønne året rundt – både som måltid og som tilbehør. Men det kan være svært at finde inspiration til nye salater, især hvis du ikke lige er klar over, hvilke grøntsager der er i sæson. I salatopskrifterne fra Fuldkornspartnerskabet kan du altid se, hvis der er en særlig tid på året, hvor salatens ingredienser typisk er at finde, der hvor du køber grøntsager. På den måde spilder du ikke tid i grøntafdelingen på at lede efter grøntsager, der ikke sælges på denne tid af året.

Frisk salatopskrift som måltid

Når en salat skal mætte nok til et helt måltid, er det godt at kigge efter opskrifter på blandede salater. Et mix af forskellige grøntsager, rodfrugter, bælgfrugter, fuldkornsprodukter og eventuelt kød giver mange forskellige smagsoplevelser, og der er større chance for, at salaten mætter nok til, at det er nok til et helt måltid.

Et eksempel på en frisk salatopskrift, der næsten med garanti kommer til at mætte godt, er vores salat med kylling, kartofler og fuldkornsknas. Det er en skøn sensommersalat, der også indeholder spidskål, radiser, æg og en dejlig dressing. Nyd den sammen med dem du holder af til aftensmaden, tag den med i madpakken, eller spis den på farten.

Er du på udkig efter en blandet salat, der mætter nok til at have med i madpakken, er vores salatopskrift på rødbeder i rug et oplagt valg. De kogte rødbeder bliver dejligt søde i smagen, og de komplementeres godt af rugkernerne og den salte fetaost og friske persille. Salaten gør sig også glimrende som tilbehør til aftensmaden – fx til vores opskrift på burger med bønnebøf.

Frisk salatopskrift som tilbehør

Det kan være en udfordring at finde på nye salatopskrifter som tilbehør til aftensmaden, og det kan hurtigt blive kedeligt at spise de samme salater igen og igen. Derfor har vi samlet en række lækre salatopskrifter med fuldkorn, der fungerer godt som tilbehør til aftensmaden.

Prøv fx vores fuldkorns-tabouleh med solmodne tomater, agurk, mynteblade og selvfølgelig persille, der giver et mellemøstligt tvist til din aftensmad. Salaten fungerer særligt godt som tilbehør til kylling og lam – det kunne fx være vores aftensmadsopskrifter på karryret med kylling eller lammelækker fuldkornspasta.

Er du glad for blandede salater med frugt, er vores jordbærsalat med hvedekerner et skønt, frisk indslag til aftensmaden, hvis du planlægger at fyre op i grillen. Salatens søde jordbær er akkompagneret af radiser og dressing baseret på citronsaft og fløde, så den indeholder mange forskellige smagsnuancer.

Brug gerne fuldkorn i blandede salater

Ved at vælge en af de lækre salatopskrifter udviklet af Fuldkornspartnerskabet, er du sikret, at fuldkorn bliver en del af din kost. Det er positivt, eftersom De officielle Kostråd udviklet af Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi alle spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen. En af årsagerne er, at fuldkornsprodukter indeholder flere kostfibre, vitaminer og mineraler.

Når du vælger fuldkornsprodukter, er hele kernen brugt – det gælder både rug, hvede, byg og havre. Vælger du en af vores måltidssalater, eller kombinere du en tilbehørssalat med en af vores aftensmadsopskrifter, er det nemt de anbefalede 75 gram fuldkorn.

Vigtigst er dog at huske, at lidt fuldkorn er bedre end intet fuldkorn – så start med de fuldkornsprodukter, du godt kan lide, og så kan du altid lade dig inspirere af andre fuldkornsopskrifter, når lysten til det melder sig.