Fuldkornspartnerskabet

Klimavenlige madopskrifter

Vores bedste klimavenlige opskrifter tilpasset sensommer og efterår

Klima og bæredygtighed står øverst på mange danskeres dagsorden – og det samme gør den hos Fuldkornspartnerskabet. Netop derfor har vi udviklet forskellige lækre og klimavenlige madopskrifter, der tilfredsstiller øjet, smagssansen og klimasamvittigheden. Vores klimavenlige madopskrifter er sæsonprægede og baseret på de lækre råvarer, der hører sensommeren og efteråret til. Gå på opdagelse i alle opskrifterne herunder, og lad dig inspirere til dit næste måltid.

Smagfuld, grøn og klimavenlig aftensmad

Fælles for alle opskrifterne her på siden er, at de sætter grøntsagerne i fokus. Flere af opskrifterne er endda vegetariske, såsom vores nemme spaghetti med et asiatisk twist og vores mættende opskrift på kikærtebøffer med spidskålssalat og søde kartofler.

Et godt tip er, at du kan lave en større portion af retterne, så du har til aftensmad to dage i træk. En ret som linsesuppe egner sig især godt til det formål, da den kun bliver mere smagfuld af at stå og trække natten over.

Nem og lækker frokost til hverdag og weekend

Frokost er et vigtigt måltid, der hjælper dig gennem resten af dagen på arbejdet, på studiet eller derhjemme. Derfor kan vores klimavenlige madopskrifter også tages med på madpakken.

En lækker salat med kylling og kartofler er en mættende og tilfredsstillende aftensmad – men hvorfor ikke lave en ekstra stor portion, så du kan tage den med på madpakke dagen efter? Det samme kan du gøre med det lækre kyllingefarsbrød og den krydrede karryret med kylling. Er du hjemme til frokost, og har du tiden til at stå i køkkenet, er en portion fuldkornsbruchetta både nemt og rigtig lækkert. Du kan også tage et kig på vores andre frokostopskrifter, hvis du mangler mere inspiration til din madpakke.

Klimavenlige morgenmadsopskrifter

Statistisk set er morgenmaden det måltid, som vi bruger mindst tid på at lave og spise. Til trods herfor er det stadig et vigtigt måltid, der gerne skal være hurtigt, nemt og nærende, så man kan få en god start på dagen, inden man suser ud ad døren.

Vores opskrift på fuldkornsbruchetta tager kun 15 minutter at lave, hvilket gør den til et perfekt måltid på de travle dage. Foretrækker du en mere sødlig morgenmad, kan du gå på jagt blandt vores mange morgenmadsopskrifter. Selvom de ikke optræder på oversigten over klimavenlige madopskrifter, kan de stadig karakteriseres som klimavenlige morgenmadsopskrifter, da de er baseret på sæsonbestemte fødevarer samt fuldkorn og grøntsager.

Hvad er klimavenlige opskrifter?

Fødevareindustrien står på årlig basis for mindst en femtedel af verdens samlede CO2-udledning. Derfor batter det virkelig at tænke sig om og tage det klimavenlige valg, når man står nede i supermarkedet.

Der er mange ting, der gør en madopskrift klimavenlig. Det betyder også, at der er mange knapper at skrue på, hvis du har et ønske om at få en mere bæredygtig kost.

Lav klimavenlig aftensmad ved at skære ned på mængden af kød

Ønsker du at spise mere klimavenligt, er det en god idé at skære ned på mængden af oksekød i din kost. CO2-aftrykket for 1 kilo oksekød er for eksempel cirka 30 større end CO2-aftrykket for 1 kilo rugbrød. Derfor kan du gøre en stor forskel ved generelt at skære ned på dit kødindtag.

Fuldkorn og klimavenlig mad går hånd i hånd

Hos Fuldkornspartnerskabet er vi glade for, at fuldkorn og klimabevidsthed går hånd i hånd. Når man producerer fuldkorn, udnytter man hele kornet, hvilket også betyder, at der er meget lidt madspild forbundet med fuldkorn og fuldkornsprodukter. Når du spiser fuldkorn, er det nemlig hele kornet, du spiser – også skaldelene og kimen, hvor de vigtige vitaminer og mineraler sidder. De hele korn kan bruges til at lave mange forskellige fuldkornslækkerier, som du kan finde en masse inspiration til i vores opskriftsindeks.